piątek, 23 stycznia 2015

Slowfoodowe bajanie blog, czyli Strączkowe w roli głównej zaprasza Slow Food




Nasze comiesięczne spotkania w gronie miłośników Slow Food poświęcone są poszczególnym produktom.


Dzięki naszym zaprzyjaźnionym rolnikom i producentom mieliśmy okazję poznać tajniki warzenia sera oraz skosztować serów wytwarzanych przez lubelskich serowarów:


http://slowfoodowebajanie.blogspot.com/2014/08/ser-w-roli-gownej-czyli-spotkanie-z.html



Wytwórcy oleju zaprezentowali swoje wyroby oraz mieliśmy okazję skosztować je i porównać między sobą:


http://slowfoodowebajanie.blogspot.com/2014/05/slowfoodowe-bajanie-czyli-spotkanie.html




Pan Arkadiusz Rybaczyński z Młynu Gospodarczego w Tomaszowie Lubelskim przedstawił różnice między poszczególnymi gatunkami mąki i kasz: 

http://slowfoodowebajanie.blogspot.com/2014/10/slowfoodowe-bajanie-blog-czyli-wszystko.html






W sobotę, 31 stycznia 2015 r., zapraszamy do Zielonego Talerzyka, Królewska 

w Lublinie na spotkanie poświęcone roślinom strączkowym.

W ramach naszych comiesięcznych spotkań slowfoodowych dotyczących 

różnych produktów (do tej pory: oleje, sery, mąki i kasze) tym razem 

spotykamy się, aby poznać rośliny strączkowe. Rośliny, które znajdują się w 

prawie każdym gospodarstwie domowym, rośliny, o których wiemy mniej, lub 

więcej, a na pewno więcej dowiemy się w czasie naszego spotkania.


Spotykamy się w naszym Slowfoodowym Centrum Kulinarnym, miejscu 


magicznym - Zielony Talerzyk, Królewska 3. 



Będzie sympatycznie, radośnie, ciekawie i smacznie.


Od 10:00 do 11:00 zapraszamy osoby zainteresowane działalnością Slow Food 

Convivium Lubelskie, te, które chcą brać aktywny udział w naszych imprezach, 

także te, które chcą porozmawiać, podyskutować, popatrzeć, posiedzieć z 

nami przy symbolicznym, magicznym stole Zielonego Talerzyka jednoczącym 

ludzi.



Od 11:00 do 13:00, a zawsze przeciąga się jeszcze dłużej, królują rośliny 

strączkowe. Dzięki Pani Irenie poznamy wszystkie etapy uprawy, zapoznamy 

się z poszczególnymi gatunkami, od Gosi Wołoszczuk dowiemy się jak 

wykorzystać te rośliny w kuchni.



Koszt spotkania 20 zł (w tym kilka rodzajów humusu przygotowanych przez 

Zielony Talerzyk oraz pyszny, aromatyczny chleb wypiekany na miejscu).

Zapraszamy wszystkich, którzy chcą miło, sympatycznie i ciekawie spędzić kilka 

sobotnich godzin i pogłębić swoją wiedzę na temat spożywanych produktów.




UWAGA:

W czasie spotkania będzie można nabyć produkty oferowane przez gospodarstwo Państwa Kijków:


kasze: gryczana palona i niepalona, jaglana, jęczmienna

fasolę i groch: piękny Jaś biały i czerwony, karłowy Jaś, grochy piechotne: piechota bomba, groch 

Aura; zielony groszek okrągły cukrowy

soja, soczewica, amarantus 
pestki dyni łuskane oraz ze skórką (są pyszne, mają aromat dyni w przeciwieństwie do chińskiej 

podróbki) i słonecznika
oleje tłoczone na zimno i gorąco: rzepakowy, konopny, lniany, rydzowy, z dyni, słonecznikowy
siemię lniane całe i mielone
polski aromatyczny czosnek
















Zapraszamy :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz