Nasze comiesięczne spotkania w gronie miłośników Slow Food poświęcone są poszczególnym produktom.
Dzięki naszym zaprzyjaźnionym rolnikom i producentom mieliśmy okazję poznać tajniki warzenia sera oraz skosztować serów wytwarzanych przez lubelskich serowarów:
http://slowfoodowebajanie.blogspot.com/2014/08/ser-w-roli-gownej-czyli-spotkanie-z.html
Wytwórcy oleju zaprezentowali swoje wyroby oraz mieliśmy okazję skosztować je i porównać między sobą:
http://slowfoodowebajanie.blogspot.com/2014/05/slowfoodowe-bajanie-czyli-spotkanie.html
Pan Arkadiusz Rybaczyński z Młynu Gospodarczego w Tomaszowie Lubelskim przedstawił różnice między poszczególnymi gatunkami mąki i kasz:
http://slowfoodowebajanie.blogspot.com/2014/10/slowfoodowe-bajanie-blog-czyli-wszystko.html
W sobotę, 31 stycznia 2015 r., zapraszamy do Zielonego Talerzyka, Królewska
3 w Lublinie na spotkanie poświęcone roślinom strączkowym.
W ramach naszych comiesięcznych spotkań slowfoodowych dotyczących
różnych produktów (do tej pory: oleje, sery, mąki i kasze) tym razem
spotykamy się, aby poznać rośliny strączkowe. Rośliny, które znajdują się w
prawie każdym gospodarstwie domowym, rośliny, o których wiemy mniej, lub
więcej, a na pewno więcej dowiemy się w czasie naszego spotkania.
Spotykamy się w naszym Slowfoodowym Centrum Kulinarnym, miejscu
magicznym - Zielony Talerzyk, Królewska 3.
Będzie sympatycznie, radośnie, ciekawie i smacznie.
Od 10:00 do 11:00 zapraszamy osoby zainteresowane działalnością Slow Food
Convivium Lubelskie, te, które chcą brać aktywny udział w naszych imprezach,
a także te, które chcą porozmawiać, podyskutować, popatrzeć, posiedzieć z
nami przy symbolicznym, magicznym stole Zielonego Talerzyka jednoczącym
ludzi.
Od 11:00 do 13:00, a zawsze przeciąga się jeszcze dłużej, królują rośliny
strączkowe. Dzięki Pani Irenie poznamy wszystkie etapy uprawy, zapoznamy
się z poszczególnymi gatunkami, od Gosi Wołoszczuk dowiemy się jak
wykorzystać te rośliny w kuchni.
Koszt spotkania 20 zł (w tym kilka rodzajów humusu przygotowanych przez
Zielony Talerzyk oraz pyszny, aromatyczny chleb wypiekany na miejscu).
Zapraszamy wszystkich, którzy chcą miło, sympatycznie i ciekawie spędzić kilka
sobotnich godzin i pogłębić swoją wiedzę na temat spożywanych produktów.
UWAGA:
W czasie spotkania będzie można nabyć produkty oferowane przez gospodarstwo Państwa Kijków:
kasze: gryczana palona i niepalona, jaglana, jęczmienna
fasolę i groch: piękny Jaś biały i czerwony, karłowy Jaś, grochy piechotne: piechota bomba, groch
Aura; zielony groszek okrągły cukrowy
soja, soczewica, amarantus
pestki dyni łuskane oraz ze skórką (są pyszne, mają aromat dyni w przeciwieństwie do chińskiej
podróbki) i słonecznika
oleje tłoczone na zimno i gorąco: rzepakowy, konopny, lniany, rydzowy, z dyni, słonecznikowy
siemię lniane całe i mielone
polski aromatyczny czosnek
Zapraszamy :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz