Naszymi gośćmi byli Pan Sławomir Kijek i Pani Jolanta Pecio.
Gościła nas restauracja Hades Szeroka 48, której dziękujemy za udostępnienie niezwykle urokliwego pomieszczenia na spotkanie i ugoszczenie sałatką, z którą związana jest szczególna historia.
Informacje o tych rolnikach/producentach można odnaleźć na naszej mapie, do której link znajduje się poniżej:
https://mapsengine.google.com/map/edit?mid=zkBj1GxbFGMU.kd4MWl7VotU8
Degustacja wszystkich przywiezionych olejów i ich prezentacja prowadzona przez wytwórców uświadomiła mi, że terroir obowiązuje także w przypadku olejów. Smak każdego wytwarzanego ekologicznie i naturalnie oleju zależy od gleby, na jakiej rosną rośliny używane do jego produkcji, od nasłonecznienia danego terenu, od ogólnych warunków środowiskowych.
Nie zapomnę do końca zycia smaku oleju słonecznikowego oferowanego przez Pana Sławomira. Smakując go poczułam smak pestek słonecznika, które namiętnie spożywałam w dzieciństwie. Wszystkie oleje mają bardzo wyrazisty smak i aromat, są zindywidualizowane, mają konkretny kulinarny charakter. Od tego spotkania już nigdy nie będę używać innych olejów, niż te oferowane przez wytwórców ekologicznych.
Panią Jolę można spotkać na Eco-Gali, Pan Sławomir jest dostępny na TuTargu. Można także skontaktować się z nimi telefonicznie i umówić na dostawę oleju.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz