niedziela, 24 listopada 2013

Slowfoodowe bajanie, czyli Tu Targ zaprasza debiut 23 listopada 2013 o 11:00 ul. Cicha 4, Autonomiczne Centrum Społeczne






W Lublinie organizowanych jest coraz więcej imprez propagujących zdrową, ekologiczną żywność.
W ten właśnie nurt wpisuje się także
TU TARG organizowany przez

https://www.facebook.com/events/1381441102078494/?ref=22



w niedawno otwartym

Autonomicznym Centrum Społecznym przy ulicy Cicha 4 w Lublinie.

https://www.facebook.com/cicha4

Na Targ dotarłam w godzinach przedpołudniowym, na samo otwarcie o 11:00.

Przed wejściem do budynku na dłużej zatrzymałam się na dłużej przed stoiskiem Pana Sławomira Kijka z miejscowości Załawcze z okolic Turobina.

Można było skosztować różnych rodzajów olejów: rzepakowy, lniany, konopny, słonecznikowy tłoczonych na zimno i na gorąco. 

Pan Sławomir i jego zona to wspaniali specjaliści w swojej dziedzinie, nie tylko sprzedają zdrowe produkty, ale potrafią o nich opowiadać godzinami. Do wyboru był groch, fasola piękny Jaś, karłowy Jaś, seledynowa piechota, zwykła piechota. 

Można było zaopatrzyć się w soczewicę polską.

Dla miłośników ziaren słonecznika. 

Trzy odmiany bobu, m. in. odmiana o nazwie "kaczy dziób" używana do przygotowania pysznych pierogów.

Przed zakupem można spróbować różnych rodzajow olejów i wybrać ten, który nam najbardziej smakuje.

Za dwa tygodnie zgłębię tajemnice oferowanych rodzajów kaszy: kasza palona, cała jaglana, jęczmienna i inne. 


Można skompletować wszystkie składniki wigilijnego suszu. 

Degustacja oleju 




Za dwa tygodnie na pewno zajrzę na stoisko i zrobię zakupy do następnej edycji Tu Targu.

Pyszny chleb żytni razowy na naturalnym zakwasie, z dużą ilością ziaren słonecznika i dyni na wierzchu i w środku, cały za 20 zł, połówka trafiła do reklamówki, jest pyszny.



Pasztet z soczewicy z dodatkami, produkcja ekologiczna.
Ten ocet jabłkowy powstał w wyniku zgodnej i radosnej współpracy mamy i córki, świetny sposób na przybliżenie dzieciom tematyki ekologicznej żywności i przetworów.

Soki produkowane w 100% naturalnymi metodami: człowiek, surowiec i naturalne metody pozyskiwania soku.





Małgorzata Znamierowska z Zielony Talerzyk Lublin, dzięki niej powstał Slow Food Convivium lubelskie in progress

Wybór przetworów "Made in Zielony Talerzyk" bardzo różnorodny. 

Ciasteczka na deser, nie tylko pyszne, ale i zdrowe.









Zupa z soczewicy i dyni, świetny sposób na rozgrzanie się w chłodny dzień, aromatyczna, pyszna i sycąca.



Świetne niby mięsko bez mięsa z glutenu i innych składników, których nie znam, ale na pewno za 2 tygodnie poproszę o przepis jeżeli nie jest to zastrzeżona receptura.

UWAGA:

Wykorzystanie materiałów ze źródeł zewnętrznych.

Wszystkie materiały zamieszczone w tym poście pochodzące z innych źródeł, niż źródła autora, mają podane linki do stron źródłowych.



1 komentarz: