poniedziałek, 3 czerwca 2013

Slowfoodowe bajanie, czyli czas dobrego sera w Sandomierzu od 1 do 2 czerwca 2013 część II

Sery i piwo: połączenie smaków i aromatów.  Laboratorium Smaku Sandomierz, Czas Dobrego Sera, 2013 
Oprócz serów były także stoiska z wędlinami, pieczywem z Litwy





ale największym odkryciem było dla mnie piwo PINTA.

http://www.browarpinta.pl/

Piwo z charakterem, piwo stylowe, piwo, które zapamiętamy na dłużej.



Nie lubię piwa. Nie mogę zrozumieć jak można czerpać przyjemność z siedzenia kilku godzin nad szklanką piwa. Wypicie butelki piwa zawsze stanowiło dla mnie ogromny problem. Piwo Pinta to poezja piw, niezwykły, fascynujący smak, złożony, smak, który zmienia się na każdym etapie konsumpcji. 
Laboratorium smaku w sobotę 1 czerwca 2013 o godz. 12:00, prezent dla wszystkich uczestników na Dzień Dziecka. Każdy z nas pozostaje dzieckiem głęgoko w sercu aż do późnej starości.
Laboratorium prowadzone przez Prezesa polskiego odziału Slow Food Jacka Szklarka i przedstawiciela browaru PINTA Pana Ziemowita Fałata. Kiedy Pan Fałat opowiadał o różnych rodzajach piwa warzonych przez PINTA przenosiłam się do magicznej krainy, magiczne są także nazwy piw PINTY. Pan Ziemowit to prawdziwy pasjonat, który o warzeniu piwa wie wszystko. I co bardzo ważne, nie boi się eksperymentować, szuka nowych smaków, nowych połączeń. 
Najpierw piwo o nazwie "Odsiecz Wiedeńska" w stylu Vienna Lager złożone z niemieckich i austriackich słodów i chmielów, drugie piwo  "Angielskie Śniadanie" dodaje energii na cały dzień,  piwo prezentowane jako trzecie "Oto Mapa Ipa" z płatkami ryżowymi, piwo, które odniosło ogromny sukces w Japonii , czwarta propozycja to 'Atak Chmielu", atak bardzo skuteczny, to piwo podbija serca smakoszy i na koniec "Dobry Wieczór", piwo o smaku pitej wieczorem kawy.

W połączeniu ze smakiem masła, bundza owczego Wojtka Komperdy, sztandarowego bacy Slow Food, sera Bleu d'Auvergne, Comte z regionu Franche-Comte, tradycyjnego Brie i ostrego, degustowanego na końcu sera Roquefort smak piwa i sera nabierają nowego znaczenia i odcieni.

Niezwykłe przeżycie kulinarne.




Wszystkie piwa, których skosztowaliśmy w czasie Laboratorium Smaku Sandomierz Czas Dobrego Sera 2013
Do tego talerz serów, których połączenie smaku z piwami stworzyło  niezwykłe doznania kulinarne.
Pan Szklarek z podstawowym surowcem do wyrobu serów: mleko. A w tej dużej kance żętyca od Pana Komperdy. Żętyca uzależnia, wypijesz jedną szklankę i chcesz następną, i jeszcze jedną i jeszcze ...


UWAGA:
Wykorzystanie materiałów ze źródeł zewnętrznych:

Wszystkie materiały zamieszczone w tym poście pochodzące z innych źródeł, niż źródła autora, mają podane linki do stron źródłowych.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz