niedziela, 16 listopada 2014

Slowfoodowe bajanie blog, czyli cudze chwalicie, swego nie znacie, czyli "W krainie lubelskich produktów tradycyjnych"





W dniu 15 listopada od 10:00 do 13:00 w Zielonym Talerzyku

https://www.facebook.com/ZielonyTalerzyk?fref=ts

gościliśmy miłośników produktów tradycyjnych pragnących poznać historię powstania książki "W krainie lubelskich produktów tradycyjnych" prezentowaną przez Pana Rafała Sereja z Urzędu Marszałkowskiego




dowiedzieć się jak długą i  trudną drogę cebularz lubelski przebył na listę unijnych produktów chronionych, jakie wymogi musiał spełnić, żeby nosić tę nazwę,

link do strony internetowej Stowarzyszenia "Partnerstwo Producentów Cebularza Lubelskiego"

http://cebularzlubelski.eu/strona-glowna/



Pani Elżbieta Wójcik - właścicielka restauracji "Koncertowa", miłośniczka produktów tradycyjnych i pasjonatka zdrowej, regionalnej żywności. Dzięki Pani Elżbiecie mogliśmy skosztować jej smakołyków, m. in. z kaszy gryczanej bardzo często wykorzystywanej w tradycyjnej kuchni Lubelszczyzny. 


jak Pani Elżbieta Wójcik wykorzystuje produkty regionalne przy przygotowywaniu potraw w restauracji "Koncertowa"

http://www.koncertowa.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=1&Itemid=108


oraz jak lubelscy restauratorzy korzystają z produktów tradycyjnych zaprezentował Pan Piotr Ginalski, recenzent kulinarny, dziennikarz Gazety Wyborczej  oraz  twórca bloga

http://czysmakuje.blogspot.com/


Pani Mariola Zubrzycka Prezes Stowarzyszenia ""Partnerstwo Producentów Cebularza Lubelskiego" oraz Pan Piotr Ginalski, dziennikarz kulinarny, recenzent lubelskich restauracji oraz twórca bloga.

Każdy z uczetników otrzymał egzemplarz książki, była także możliwość uzyskania autografu złożonego przez Panią Elżbietę Wójcik, autora pierwszej części książki zawierającej przepisy przygotowane z produktów tradycyjnych.

Ci, którzy nie byli, niech żałują.

Zapraszamy na następne spotkania organizowane przez Slow Food Conviuvium Lubelskie. o których poinformujemy wkrótce.

Poniżej galeria zdjęć ze spotkania.




Zasłuchani uczestnicy zadawali bardzo dużo pytań oraz zapoznawali się z książką w czasie spotkania 

Pan Rafał Serej z Urzędu Marszałkowskiego może opowiadać bez końca o tworzeniu książki, o procedurze wpisania na listę produktów tradycyjnych, a my z przyjemnością go słuchaliśmy i chcieliśmy jeszcze dłużej, ale niestety ograniczenia czasowe.  


Cebularz Lubelski wypiekany według ściśle określonych zasad, o których opowiadała Pani Mariola Zubrzycka, a także o jego pochodzeniu i wymaganiach stawianych przez Unię. 




Nasz cebularz lubelski to zdrowy, regionalny, tradycyjny, pozytywny współczesny  Fast Food. 

Przysmaki kulinarne Pani Elżbiety Wójcik. Pani Elu, dziękujemy bardzo za niezwykłe doznania smakowe. 





Bardzo miła, nieoczekiwana niespodzianka - prezentacja multimedialna zaprezentowana przez Panią Elżbietę. 










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz