sobota, 18 maja 2013

Slowfoodowe bajanie czyli ulubione wiosenne smarowidło

W okresie wiosennym jest to moje ulubione smarowidło do chlebka i bułek.
Najlepiej, żeby wszystkie składniki były dostarczone przez znajomego rolnika z szeroką specjalizacją: warzywa, sery, śmietana.
Składniki tego smarowidła są powszechnie dostępne:
szczypiorek
rzodkiewka
ogórek świeży
serek
śmietana do rozrzedzenia smarowidła
Do miseczki wkładamy ser, rozgniatamy go widelcem, dodajemy śmietanę, nie jest to jednak składnik obowiązkowy, jeżeli chcemy mieć gęściejsze smarowidło możemy pominąć ten składnik, wrzucamy pokrojony szczypiorek, rzodkiewkę, świeży ogórek, możemy także zetrzeć na tartce ogórek i rzodkiewkę, mieszamy to wszystko, solimy i jeszcze raz mieszamy i otrzymujemy smaczne smarowidło, takie, jak to na zdjęciu poniżej:

















Na smarowidło przygotowałam już bułeczkę z ziarnami i zaraz będę konsumować.

WSZYSTKIM SMACZNEGO W TEN PIĘKNY, MAJOWY PORANEK, U NAS W LUBLINIE PRZEPIĘKNY.


I zapraszam wszystkich do

http://www.eden.targi.lublin.pl/pl/16/lokalizacja_i_pobyt

Informacje ze strony internetowej Targi Lublin 

wszystkich miłośników nalewek i tych, którzy chcą poznać tajemnice związane z ich wytwarzaniem.

WEEKEND Z NALEWKAMI LUBLIN 18-19-05-2013 TARGI LUBLIN S.A.

Więcej informacji na Facebooku link 




UWAGA:
Wykorzystanie materiałów ze źródeł zewnętrznych:

Wszystkie materiały zamieszczone w tym poście pochodzące z innych źródeł, niż źródła autora, mają podane linki do stron źródłowych.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz