niedziela, 14 września 2014

Slowfoodowe bajanie blog, czyli otwórzmy oczy na sztuczny kulinarny Matrix




Spotkanie

https://www.facebook.com/events/706022852810338/


z Panią Jadwigą Łopatą i Sir Julianem Rose w Zielonym Talerzyku miało niezwykły charakter.
Nie słyszałam wcześniej o działalności tych osób, szłam na spotkanie jak przysłowiowa "tabula rasa", która zapełniła się informacjami przekazanymi w czasie spotkania.
Pani Jadwiga Łopata już od kilkunastu lat działa na rzecz rozwoju polskiej wsi, propagowania agroturystyki ekologicznej na tych terenach i zachowania tradycyjnych produktów lokalnych.
W 1993 roku założyła Europejskie Centrum Ekologicznego Rolnictwa i Turystyki w Polsce i przez prawie 10 lat była Prezesem tej organizacji.

http://www.eceat.pl/index.php

Następnie powołała razem z Sir Julian Rose sylwetka do zapoznania się w poniższym linku

http://renesans21.pl/?page_id=12

link do strony, na której można kupić książkę napisaną przez Sir Julian Rose, a wcześniej zapoznać się z jej zawartością

http://renesans21.pl/?page_id=23

Międzynarodową Koalicję dla Ochrony Polskiej Wsi
International Coalition to Protect the Polish Countryside - ICPPC

http://eko-cel.pl/component/joomgallery/

W 2002 roku uchonorowana jako pierwsza osoba z Polski Nagrodą Goldmanów tzw. ekologicznym Noblem.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Nagroda_Goldman%C3%B3w

Profil Pani Jadwigi na Facebook

https://www.facebook.com/profile.php?id=1310985991&fref=ts



Obydwie te osoby są także zaangażowane w akcję
NIE DLA GMO

https://www.facebook.com/pages/NIE-dla-GMO/146621302031584?fref=nf

każdy z nas może przyczynić się do uchronienia polskich produktów przez GMO podpisując petycję w internecie

http://www.petycjeonline.com/nie_dla_gmo_tak_dla_dobrej_ywnoci

Teksty i informacje zamieszczone na stronach zalinkowanych to świetna lektura na leniwy, refleksyjny week-end.

Pozostawiam Was z refleksją na poruszone wsześniej tematy i dla urozmaicenia kilka zdjęć ekologicznej żywności oferowanej przez lubelskich rolników.



























Brak komentarzy:

Prześlij komentarz