niedziela, 26 stycznia 2014

Slow Food Convivium lubelskie in progress, czyli Rolnik Tygodnia, czyli Jabłka Moja Miłość




Slow Food głosi idee wykorzystania lokalnej, zdrowej, ekologicznej żywności. Żywności w jej pierwotnym stanie, najbardziej korzystnie oddziaływującym na nasze zdrowie.
W nurt lokalności, regionalności żywności wpisuje się nasza akcja

ROLNIK/PRODUCENT TYGODNIA

Pierwszym prezentowanym producentem są

JAN I JAKUB SAWICCY

umieszczeni już na naszej mapie rolników/producentów z Lubelszczyzny









W rodzinie Państwa Sawickich zainteresowanie ekologiczną produkcją przechodzi z pokolenia na pokolenie. Seniora rodu do zainteresowania się ekologiczną uprawą warzyw i owoców skłoniły kłopoty ze zdrowiem. 
Bardzo chętnie dzieli się swoją wiedzą na temat sprzedawanych produktów z klientami, a wiedza jego jest przeogromna. 

Jabłka po 3 zł/kg, gruszki po 5 zł/kg można je nabyć na 

Eco-Gali, Fabryczna

 i 

Eko-Bazarze na Nadbystrzyckiej w Lublinie 

bezpośrednio od producenta. 

I to jest bardzo ważne. 

Dystrybutorzy często kupują ekologiczne produkty i odsprzedają je później za kilkakrotnie wyższą cenę. Zakupy u Pana Sawickiego to nie tylko prosta czynność, to także możliwość zapytania o właściwości produktów i sposób ich wykorzystania. 







 Panowie Sawiccy uprawiają na 10 hektarach 

Jabłka: odmiany takie, jak: Eliza , Discovery, Katja, Rubin, Rubinola, Rajka






Dynia Hokkaido



Gruszki: Konferencja (prywatnie moja ulubiona), odmiana z Mołdawii - Nojabrskaja (na Zachodzie nazywana Xenia), Erika 



Czereśnie, śliwki (m. in. tradycyjna, klasyczna uwielbiana przez wielu kupującyh Węgierka)

Mniej znane: borówka wysoka, bez czarny, róża owocowa, aronia, gryka zwyczajna.

Pan Sawicki legitymuje swoją działalność certyfikatem ekologicznym, z którym można zapoznać się na jego stoisku.



UWAGA:

Wykorzystanie materiałów ze źródeł zewnętrznych.



Wszystkie materiały zamieszczone w tym poście pochodzące z innych źródeł, niż źródła autora, mają podane linki do stron źródłowych.


3 komentarze:

  1. Zbieram się i zebrać nie mogę... Świetnie że są tacy ludzie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Gdzie konkretnie na Nadbystrzyckiej? W każdą sobotę? Chętnie się wybierzemy!

    OdpowiedzUsuń
  3. https://www.facebook.com/EkoBazarRegionalny
    Na Nadbystrzyckiej 16, przy restauracji Chata, dobudowano naprzeciw po tej samej stronie budynek specjalnie dla Bazaru. Każdej soboty, od 8:00 do 15:00, będę stopniowo przedstawiać sylwetki wszystkich producentów/rolników, których produkty można kupić.

    OdpowiedzUsuń