Slow Food głosi idee wykorzystania lokalnej, zdrowej, ekologicznej żywności. Żywności w jej pierwotnym stanie, najbardziej korzystnie oddziaływującym na nasze zdrowie.
W nurt lokalności, regionalności żywności wpisuje się nasza akcja
ROLNIK/PRODUCENT TYGODNIA
Pierwszym prezentowanym producentem są
JAN I JAKUB SAWICCY
umieszczeni już na naszej mapie rolników/producentów z Lubelszczyzny
W rodzinie Państwa Sawickich zainteresowanie ekologiczną produkcją przechodzi z pokolenia na pokolenie. Seniora rodu do zainteresowania się ekologiczną uprawą warzyw i owoców skłoniły kłopoty ze zdrowiem.
Bardzo chętnie dzieli się swoją wiedzą na temat sprzedawanych produktów z klientami, a wiedza jego jest przeogromna.
Jabłka po 3 zł/kg, gruszki po 5 zł/kg można je nabyć na
Eco-Gali, Fabryczna
i
Eko-Bazarze na Nadbystrzyckiej w Lublinie
bezpośrednio od producenta.
I to jest bardzo ważne.
Dystrybutorzy często kupują ekologiczne produkty i odsprzedają je później za kilkakrotnie wyższą cenę. Zakupy u Pana Sawickiego to nie tylko prosta czynność, to także możliwość zapytania o właściwości produktów i sposób ich wykorzystania.
Panowie Sawiccy uprawiają na 10 hektarach
Jabłka: odmiany takie, jak: Eliza , Discovery, Katja, Rubin, Rubinola, Rajka
Dynia Hokkaido
Gruszki: Konferencja (prywatnie moja ulubiona), odmiana z Mołdawii - Nojabrskaja (na Zachodzie nazywana Xenia), Erika
Czereśnie, śliwki (m. in. tradycyjna, klasyczna uwielbiana przez wielu kupującyh Węgierka)
Mniej znane: borówka wysoka, bez czarny, róża owocowa, aronia, gryka zwyczajna.
Pan Sawicki legitymuje swoją działalność certyfikatem ekologicznym, z którym można zapoznać się na jego stoisku.
UWAGA:
Wykorzystanie materiałów ze źródeł zewnętrznych.
Wszystkie materiały zamieszczone w tym poście pochodzące z innych źródeł, niż źródła autora, mają podane linki do stron źródłowych.
Zbieram się i zebrać nie mogę... Świetnie że są tacy ludzie!
OdpowiedzUsuńGdzie konkretnie na Nadbystrzyckiej? W każdą sobotę? Chętnie się wybierzemy!
OdpowiedzUsuńhttps://www.facebook.com/EkoBazarRegionalny
OdpowiedzUsuńNa Nadbystrzyckiej 16, przy restauracji Chata, dobudowano naprzeciw po tej samej stronie budynek specjalnie dla Bazaru. Każdej soboty, od 8:00 do 15:00, będę stopniowo przedstawiać sylwetki wszystkich producentów/rolników, których produkty można kupić.