sobota, 21 maja 2016

Lubelskie restauracje w duchu slowfoodowym czyli rekomendacje Slow Food




W kwietniu 22 dnia tego miesiąca pierwsze lubelskie restauracje otrzymały rekomendacje Slow Food Polska. 
16 stołów
Perłowa pijalnia piwa
oraz Zielony Talerzyk
znalazły się w gronie tych, których zadaniem jest propagowanie lokalnych produktów.

Ta rekomendacja zobowiązuje m. in. do przygotowywania potraw z lokalnych produktów co znalazło odzwierciedlenie w potrawach przygotowanych w ramach śniadania zorganizowanego przez Perłowa Pijalnia Piwa  pod nazwą: „Świnia puławska na talerzu”  19 marca o godz. 11  przy ul. Bernardyńskiej 15a w Lublinie.

Niezwykłe to było śniadanie. Przy jednym stole zasiedli członkowie Slow Food Convivium Lubelskie oraz sympatycy naszego ruchu, a ugościły nas przyjazne progi Perłowa Pijalnia Piwa, której managerowi, Panu Grzegorzowi Tomczykowi, oraz całej ekipie serdecznie dziękujemy.

Wprowadzenie leadera Slow Food Lubelskie, Pana Jana Budzyńskiego, zapoznało nas z główną bohaterką spotkania – świnią puławską, a dzięki Panu Grzegorzowi dowiedzieliśmy się, jakie potrawy będziemy degustować.


Najpierw zaserwowano następujący dodatek do głównego dania degustacyjnego
- sałata masłowa, karbowana z winegretem z witbiera i oleju lnianego z Zabłocia, świeżą cukinią i pieczarką, serem białym własnej produkcji, kaszą janowską, rzodkwią białą, kompresowanym pomidorem w oleju konopnym
Następnie mieliśmy przyjemność skosztować wyrobów przygotowanych z mięsa świni puławskiej oraz z wykorzystaniem produktów ekologicznych i regionalnych.
- kiełbaska z wieprzowiny rasy puławskiej (łopatka) na Pilsie Zwierzynieckim z gorczycą z Zabłocia i musztardą marchewkową.
- placuszek z lędźwianu, selera, brukwi, marchwi smażony na oleju rzepakowym z Zabłocia, żel z czerwonej cebuli i piwa Ordynackiego.
- jajko sadzone na oleju rzepakowym z Zabłocia.
- pieczywo na ciemnym słodzie jęczmiennym oraz orkiszowy chleb na zakwasie przygotowany przez szefa kuchni Zielony Talerzyk Panią Marię Znamierowską. 


Bardzo miłym akcentem na zakończenie było otrzymanie ciasteczek z młóta jęczmiennego, mąki gryczanej i portera bałtyckiego z akcentem kokosowym.

Dziękujemy szefom kuchni: Pani Maria Znamierowska z restauracji Zielony Talerzyk, Pan Piotr Huszcz z restauracji hotelu Piano, Pan Piotr Kwiatosz z restauracji 16 stołów oraz Pan Przemysław Kaproń z restauracji Perłowa Pijalnia Piwa za przygotowanie serwowanych potraw.

Dziękujemy Eko Hurt MKR Warzywa za dostarczenie ekologicznych warzyw.


Niestety, zdjęcia nie oddają smaku konsumowanych potraw, który był niepowtarzalny, a o tym można przekonać się tylko uczestnicząc w organizowanych spotkaniach.






Manager Perłowa Pijalnia Piwa Pan Grzegorz Tomczyk


Leader Slow Food Convivium Lubelskie Pan Jan Budzyński




Tak wygląda talerz zadowolonego gościa.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz