W ramach comiesięcznych spotkań sympatyków i członków Slow Food Convivium Lubelskiego zapraszamy na spotkanie poświęcone
"Zapomnianym gatunkom, odzyskanym smakom".
Jednym z głównych założeń Slow Food jest przywrócenie bioróźnorodności. W ciągu ostatniego okresu rozmaitość uprawianych roślin znacząco zmniejszyła się. Znamy tylko kilka reprezentatywnych gatunków i nie zdajemy sobie sprawy, jak ogromna była ich liczebność w przeszłości.Nasi dziadkowie żyli w czasach, kiedy żywność była ekologiczna z natury, była żywnością natualną spożywaną codziennie. W naszych czasach zdrowa, ekologiczna żywność jest rarytasem.
Dzięki naszym gościom: Pani Jolancie Pecio i Panu Sławomirowi Chmielowi poznamy tytułowe zapomniane gatunki, odzyskane smaki.
Lędźwian i topinambur - poznamy ich uprawę, zdrowotne właściwości, kulinarne sposoby wykorzystania.
Po części teoretyczne razem przygotujemy potrawy z tych produktów.
Gościny udzieli nam Zielony Talerzyk, który wspiera inicjatywy tego rodzaju i którego właścicielce Pani Małgorzacie Wołoszczuk bardzo dziękujemy.
Koszt 20 zł na pokrycie wydatków organizacyjno-produktowych
Prosimy o potwierdzanie uczestnictwa na adres mailowy:
lubelskie@slowfood.pl oraz klikanie na stronie wydarzenia.
Zapraszamy do wspólnej edukacji
slowfoodowej oraz miłego i pożytecznego
spędzenia sobotniego przedpołudnia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz