niedziela, 19 kwietnia 2015

Slowfoodowe bajanie blog, czyli zapomniane gatunki, odzyskane smaki.






W ramach comiesięcznych spotkań sympatyków i członków Slow Food Convivium Lubelskiego zapraszamy na spotkanie poświęcone 

"Zapomnianym gatunkom, odzyskanym smakom". 

Jednym z głównych założeń Slow Food jest przywrócenie bioróźnorodności. W ciągu ostatniego okresu rozmaitość uprawianych roślin znacząco zmniejszyła się. Znamy tylko kilka reprezentatywnych gatunków i nie zdajemy sobie sprawy, jak ogromna była ich liczebność w przeszłości.Nasi dziadkowie żyli w czasach, kiedy żywność była ekologiczna z natury, była żywnością natualną spożywaną codziennie. W naszych czasach zdrowa, ekologiczna żywność jest rarytasem. 


Dzięki naszym gościom: Pani Jolancie Pecio i Panu Sławomirowi Chmielowi poznamy tytułowe zapomniane gatunki, odzyskane smaki.

Lędźwian i topinambur - poznamy ich uprawę, zdrowotne właściwości, kulinarne sposoby wykorzystania.











Po części teoretyczne razem przygotujemy potrawy z tych produktów.

Gościny udzieli nam Zielony Talerzyk, który wspiera inicjatywy tego rodzaju i którego właścicielce Pani Małgorzacie Wołoszczuk bardzo dziękujemy.

Koszt 20 zł na pokrycie wydatków organizacyjno-produktowych.

Prosimy o potwierdzanie uczestnictwa na adres mailowy:
lubelskie@slowfood.pl oraz klikanie na stronie wydarzenia.




Zapraszamy do wspólnej edukacji 

slowfoodowej oraz miłego i pożytecznego 

spędzenia sobotniego przedpołudnia.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz