W Lublinie organizowanych jest coraz więcej imprez propagujących zdrową, ekologiczną żywność.
W ten właśnie nurt wpisuje się także
TU TARG organizowany przez
https://www.facebook.com/events/1381441102078494/?ref=22
w niedawno otwartym
Autonomicznym Centrum Społecznym przy ulicy Cicha 4 w Lublinie.
https://www.facebook.com/cicha4
Na Targ dotarłam w godzinach przedpołudniowym, na samo otwarcie o 11:00.
Przed wejściem do budynku na dłużej zatrzymałam się na dłużej przed stoiskiem Pana Sławomira Kijka z miejscowości Załawcze z okolic Turobina.
|
Można było skosztować różnych rodzajów olejów: rzepakowy, lniany, konopny, słonecznikowy tłoczonych na zimno i na gorąco. |
|
Pan Sławomir i jego zona to wspaniali specjaliści w swojej dziedzinie, nie tylko sprzedają zdrowe produkty, ale potrafią o nich opowiadać godzinami. Do wyboru był groch, fasola piękny Jaś, karłowy Jaś, seledynowa piechota, zwykła piechota. |
|
Można było zaopatrzyć się w soczewicę polską. |
|
Dla miłośników ziaren słonecznika. |
|
Trzy odmiany bobu, m. in. odmiana o nazwie "kaczy dziób" używana do przygotowania pysznych pierogów. |
|
Przed zakupem można spróbować różnych rodzajow olejów i wybrać ten, który nam najbardziej smakuje. |
|
Za dwa tygodnie zgłębię tajemnice oferowanych rodzajów kaszy: kasza palona, cała jaglana, jęczmienna i inne. |
|
Można skompletować wszystkie składniki wigilijnego suszu. |
|
Degustacja oleju |
Za dwa tygodnie na pewno zajrzę na stoisko i zrobię zakupy do następnej edycji Tu Targu.
|
Pyszny chleb żytni razowy na naturalnym zakwasie, z dużą ilością ziaren słonecznika i dyni na wierzchu i w środku, cały za 20 zł, połówka trafiła do reklamówki, jest pyszny.
|
|
Pasztet z soczewicy z dodatkami, produkcja ekologiczna. |
|
Ten ocet jabłkowy powstał w wyniku zgodnej i radosnej współpracy mamy i córki, świetny sposób na przybliżenie dzieciom tematyki ekologicznej żywności i przetworów.
|
|
Soki produkowane w 100% naturalnymi metodami: człowiek, surowiec i naturalne metody pozyskiwania soku.
|
|
Wybór przetworów "Made in Zielony Talerzyk" bardzo różnorodny. |
|
Ciasteczka na deser, nie tylko pyszne, ale i zdrowe. |
|
Zupa z soczewicy i dyni, świetny sposób na rozgrzanie się w chłodny dzień, aromatyczna, pyszna i sycąca.
|
|
Świetne niby mięsko bez mięsa z glutenu i innych składników, których nie znam, ale na pewno za 2 tygodnie poproszę o przepis jeżeli nie jest to zastrzeżona receptura.
|
UWAGA:
Wykorzystanie materiałów ze źródeł zewnętrznych.
Wszystkie materiały zamieszczone w tym poście pochodzące z innych źródeł, niż źródła autora, mają podane linki do stron źródłowych.
Dziękuję bardzo z duuuuuuużym opóźnieniem za nominację :)
OdpowiedzUsuń